kliande ögon

admin

Kliande ögon – Detta kan vara orsaken

Alla har vi någon gång känt den där plågsamma känslan av kliande ögon. Man vet inte riktigt varför, men det är så där jobbigt irriterande. Känner du igen dig? Då är du på rätt ställe. Låt oss dyka ner i världen av ögon som kliar!

Vad är kliande ögon egentligen?

Kliande ögon är en känsla av irritation eller klåda i ögonen. Denna klåda kan vara mild till mycket intensiv. Klådan kan åtföljas av andra symtom som rodnad, svullnad, tårflöde eller en brännande känsla. Ögonlocken kan också vara inflammerade, och man kan uppleva svårigheter med att se klart.

Orsaker till kliande ögon

Allergi

En av de vanligaste orsakerna till kliande ögon är allergi. Under vårmånaderna släpper träd, gräs och blommor ut pollen i luften. Om du är allergisk mot dessa pollentyper kan dina ögon reagera genom att klia, bli röda och vattniga. Detsamma gäller för damm, mögel och djurhår. Detta kan öven göra så du får nästäppa.

Torra ögon

Människor som lider av torra ögon har inte tillräckligt med kvalitativ tårproduktion för att hålla ögats yta smidig och fuktig. Det kan göra att ögonen känns skrapiga, svidande och kliande.

Infektioner

Ögoninfektioner, som rosfeber eller ögonlocksinflammation, kan orsaka klåda. Om du misstänker en infektion, undvik att gnugga ögonen och kontakta en läkare.

Andra faktorer

Faktorer som luftföroreningar, klor i simbassänger, rök eller starka vindar kan också irritera ögonen och leda till klåda.

Kliande ögon huskur – Några tips och trick

Innan du rusar till apoteket kan du prova några enkla huskurer för lindring:

Aloe Vera

Denna växtens gel kan lindra inflammation och klåda. Applicera försiktigt runt ögonen utan att få det i själva ögat.

Gurkskivor

Kyl några skivor gurka och lägg dem över dina stängda ögon i 10-15 minuter. Detta kan ge en skön svalkande känsla och minska klåda.

Kamomillte

Blöt en ren trasa i kallt kamomillte och placera den över dina stängda ögon. Kamomill har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa.

Förebyggande åtgärder för kliande ögon

Att förebygga problemet är ibland det bästa sättet att hantera det:

Ögondroppar

Fuktgivande ögondroppar kan hjälpa till att lindra torra ögon och förhindra klåda.

Skydda ögonen

Om du vet att du är allergisk mot något i din miljö, som pollen eller damm, försök att minska din exponering för dessa allergener. Använd solglasögon för att skydda dina ögon utomhus.

Rengör noggrant

Om du bär kontaktlinser, följer du noggrant rengöringsinstruktionerna. Smutsiga linser kan orsaka irritation.

När ska du söka hjälp för dina kliande ögon?

Om dina ögon fortsätter att klia och du inte får lindring från huskurer eller över disk-produkter, är det viktigt att konsultera en ögonläkare. De kan ge råd om behandlingar och rekommendera receptbelagda läkemedel om det behövs.

Resurser och myndigheter

Sverige har flera ställen där du kan få information och hjälp:

  • Svenska Ögonläkarföreningen: För information om olika ögonsjukdomar och behandlingar.
  • 1177 Vårdguiden: För generell hälsorådgivning och riktlinjer om när och var du ska söka vård.
  • Allergiförbundet: För mer information om allergier och hur de kan påverka ögonen.

Du bör alltid rådfråga med en länkare innan du tilltar återfärder!

Lämna en kommentar