ögoninflammation

admin

Ögoninflammation – Råd, Symtom & åtgärder

Ögoninflammation kan vara både besvärligt och irriterande. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om ögoninflammation: från orsaker och symptom till behandling och när du bör söka vård. Häng med!

Vad är ögoninflammation?

Ögoninflammation, också kallat konjunktivit, är en inflammation i bindhinnan i ögat. Det kan orsakas av bakterier, virus eller allergier. Mest känd är kanske den typen som smittar – och ja, den är lika jobbig som den låter.

Symtom på ögoninflammation

Om du har ögoninflammation kan dina ögon bli röda, kliande ögon, vattna sig och du kan få variga ögonsekret. Även ljuskänslighet kan uppstå. Om symptomen är särskilt svåra eller om du misstänker att det är något annat fel, bör du uppsöka en läkare.

Djupare insikt i symtom på ögoninflammation

Ögoninflammation kan yttra sig på många olika sätt. Här är en mer detaljerad genomgång av de symptom du kan uppleva:

Röda ögon

Detta är kanske det mest uppenbara tecknet. De vita delarna av dina ögon kan bli rosa eller röda när blodkärlen blir inflammerade.

Klåda och sveda

En irriterande klåda eller sveda kan uppträda, vilket ofta gör att man vill gnugga ögonen. Dock, undvik att gnugga dem, eftersom det kan förvärra situationen.

Ökat tårande

Dina ögon kan börja producera mer tårar än vanligt som ett sätt att försöka skölja bort det irriterande ämnet.

Varbildning

I vissa fall, särskilt om inflammationen orsakas av en bakteriell infektion, kan det bildas var i ögat. Detta kan göra att ögonlocken klibbar ihop, särskilt på morgonen.

Svullna ögonlock

Ögonlocken kan bli svullna och röda på grund av inflammationen.

Ljuskänslighet

Många med ögoninflammation rapporterar ökad känslighet för ljus, vilket kan göra det obekvämt att vara utomhus på en solig dag eller i väl upplysta rum.

Känslan av främmande föremål

Det kan kännas som att det finns något i ögat, som sand eller ett ögonfrans, även om det inte finns något där.

Förändrad syn

I vissa fall kan ögoninflammation leda till dimsyn eller andra synförändringar.

Om du upplever något av dessa symptom, speciellt om de är svåra eller inte förbättras inom några dagar, är det viktigt att konsultera en läkare eller en ögonspecialist. De kan ge råd om bästa sättet att behandla din ögoninflammation och hjälpa till att utesluta andra mer allvarliga ögonsjukdomar.

Ögoninflammation hos barn

Barn får ofta ögoninflammation, och det kan vara skrämmande för både barnet och föräldern. Vanligtvis är ögoninflammation hos barn lindrig och går över av sig själv, men det är viktigt att hålla koll på symptomen och se till att barnet inte gnider ögonen för mycket.

Ögoninflammation hos vuxna

Även vuxna kan få ögoninflammation. Ofta är det allergier eller en infektion som står bakom. Om du är vuxen och misstänker att du har ögoninflammation bör du uppsöka läkare om det inte blir bättre inom några dagar.

Ögoninflammation hos hundar

Ja, även våra fyrbenta vänner kan få ögoninflammation! Om din hund har röda, svullna ögon, varigt sekret eller verkar irriterad över sina ögon, kan det vara tecken på ögoninflammation. I så fall bör du ta med din hund till veterinären.

Smittar ögoninflammation?

Det korta svaret är ja! Många former av ögoninflammation är smittsamma, särskilt de som orsakas av virus eller bakterier. Så tänk på att tvätta händerna noggrant och undvik att dela handdukar eller ögonkosmetika med andra.

Behandling av ögoninflammation

Beroende på orsaken till ögoninflammationen kan behandlingen variera. Om det orsakas av bakterier kan du behöva antibiotika. Om det är en allergisk reaktion kan antihistaminer hjälpa. Men oavsett orsak är det viktigt att hålla ögonen rena och undvika att röra dem med smutsiga händer.

Hemmabehandling av ögoninflammation

Innan du påbörjar någon hemmabehandling är det viktigt att komma ihåg att om symptomen inte förbättras inom några dagar, eller om de är särskilt svåra, bör du uppsöka vård. Men här kommer några allmänna råd för att lindra besvären hemma:

Kalla kompresser

För att lindra svullnad och irritation kan du försiktigt applicera en kall kompress på det drabbade ögat. Blöt en ren trasa i kallt vatten, vrid ur den lite och lägg den över ditt öga i några minuter. Upprepa vid behov.

Skydda dina ögon

Undvik starkt ljus och använd solglasögon när du är utomhus för att skydda dina ögon från solljus och vind.

Använd tårsubstitut

Om dina ögon känns torra kan du prova tårsubstitut, som finns att köpa på apotek. De kan hjälpa till att fukta ögat och minska irritation.

Rengör dina ögon försiktigt

Om du har varigt sekret kan du försiktigt rengöra ögonen med en ren, fuktig trasa. Gör detta några gånger om dagen för att förhindra att sekretet torkar och blir skorpliknande.

Undvik smink

Om du brukar använda ögonsmink, undvik detta tills inflammationen har lagt sig. Detta för att förhindra ytterligare irritation och för att minska risken för kontaminering.

Använd inte kontaktlinser

Om du bär kontaktlinser, undvik att använda dem tills ögoninflammationen har läkt. Detta för att minska risken för ytterligare irritation.

När ska man söka vård?

Om du misstänker att du har ögoninflammation och det inte blir bättre inom några dagar, eller om symptomen är särskilt svåra, bör du uppsöka vård. Det gäller särskilt om du har nedsatt syn, intensiv smärta eller om ögat känns som om det har ett främmande föremål i sig.

Checklista:

  1. Undvik att gnugga ögonen.
  2. Tvätta händerna ofta.
  3. Undvik att dela ögonkosmetika eller handdukar.
  4. Uppsök vård om symptomen inte förbättras inom några dagar eller om de är svåra.
  5. Kontakta veterinären om du misstänker att din hund har ögoninflammation.
  6. Håll koll på barns ögon och se till att de inte gnider dem för mycket.

Lokala resurser: Många vårdcentraler och ögonkliniker har information och råd om ögoninflammation. Det finns också specifika kliniker och resurser för djurvård om din hund är drabbad. Sök på nätet eller fråga din lokala vårdgivare för mer information.

Hoppas att denna guide var till hjälp! Ta hand om dina ögon och håll dem friska!